معرفی نشانهها و دلایل ایجاد کبودی استخوان
بر اساس مشاهدات صورت گرفته میتوان با قاطعیت گفت که افراد زیادی همواره با کبودی، تغییر رنگ و تورم استخوان مواجه هستند، این مسئله ناشی از ضربات وارد شده به عضلات و بافتهای نرم میباشد اما آنچه که قابل توجه است بیاطلاعی بیشتر افراد نسبت به امکان آسیبدیدگی استخوانها است. در اینجا قصد داریم کبودی استخوان و دلایلی که در ایجاد آن نقش دارند را مورد بررسی قرار دهیم.
بررسی چگونگی شکلگیری کبودی استخوان
در ابتدا باید بدانید که کبودیها میتوانند از چند روز تا چند ماه ادامه داشته باشند و شدت آن هم از خفیف تا شدید متغیر است، کبودی استخوان حقیقتا یکی از جدیترین و دردناکترین مواردی بوده که میتواند برای افراد ایجاد شود. مطابق با بررسیهای صورت گرفته میتوان اظهار داشت که کبودی استخوان اغلب ظرف چند ماه بهبود مییابد اما این مسئله بستگی به بزرگی و کوچکی مناطق کبودی هم دارد. بد نیست اشارهای داشته باشیم به چگونگی ایجاد کبودی استخوان، هنگامی که یک رگ خونی واقع در نزدیکی پوست پس از ضربه دچار آسیب شود مطمئنا منجر به ایجاد کبودی خواهد شد، با ایجاد چنین اتفاقی رگهای خونی مقداری از خون را به بافتهای زیر پوست رسانده و منطقه موردنظر به رنگهایی همچون آبی، بنفش، سبز و قهوهای مایل به قرمز در خواهد آمد که پس از گذشت دورهای به حالت اولیه بر خواهد گشت. کبودیها علاوه بر زیر پوست میتوانند در بافتها، اندام و استخوانها نیز شکل گرفته و عمیقتر شوند. برخی از تغییراتی که امکان دارد در مغز استخوان به دلیل کبود شدن شکل گیرد عبارتند از:
افزایش حجم خون: مویرگها موجب ایجاد خونریزی رو به رشد خواهند شد و همین مسئله میتواند التهاب ایجاد نماید.
سیال داخل استخوان: با ایجاد صدمات عضلانی، مایع در قسمتهای موردنظر جمع شده و موجب بروز مشکلاتی خواهد شد که دلیل درد ایجاد شده هم مایع درون استخوان میباشد.
کمخونی واکنشی: این اتفاق زمانی خواهد افتاد که جریان خون پس از قطعی موقت به شدت افزایش یابند.
شکستگی: در قسمتهای استخوانی امکان دارد زیر مفصل غضروفی شکستگیهای کوچکی ایجاد شود.
بخشهایی از بدن که دچار آسیب شدهاند و احتمال کبودی استخوان در آنها وجود دارد علائمی ایجاد خواهند کرد که عبارتند از:
- احساس درد
- تورم ناحیه موردنظر
- درد مفصلی در نزدیکی منطقهای که به آن ضربه وارد شده است
- ایجاد التهاب مفاصل و سخت شدن قسمت آسیبدیده
- درد ناشی از کبودی استخوان طولانیتر از آسیب بافت نرم است
انواع مختلف کبودی استخوان
در مجموع میتوان گفت که سه نوع کبودی وجود دارد، مورد اول زمانی است که خون به زیر غشاء رفته تا سطح استخوان را پوشش دهد، مورد دوم کبودی درونی نام دارد که شامل خونریزی و تورم در حفره مرکزی استخوان بوده و در مغز استخوان ذخیره میشوند، مورد آخر هم ضایعه زیر غشایی نام دارد، در این مورد خونریزی و تورم بین غضروف و زیر استخوان ایجاد خواهد شد، لازم به ذکر است که نوع کبودی افراد بستگی به مکانی دارد که استخوان دچار آسیب شده است و در مورد اول اتفاق بعد از ضربه به استخوان ایجاد خواهد شد و بیشتر در مناطق پایین بدن شایع میباشد. در برخی موارد دیده شده است که خونریزی بر اثر فشارهای شدید استخوان به صورت منظم ایجاد میگردد که البته باید گفت در بین بازیکنان فوتبال، بسکتبال و دوندهها امری شایع خواهد بود.
بررسی علتهای ایجاد کبودی استخوان
تمام بخشهای استخوانی بدن میتوانند دچار کبودی شوند، در اغلب موارد این مشکل در زانو، مچ پا و پاشنه استخوانی آن دیده شده است. برخی جراحات متقاطع که موجب ایجاد اسپاسم مفصلی میشوند نیز میتوانند موجب کبود شدن استخوان گردند. کبودی استخوان احتمال دارد به دلیل موارد زیر نیز شکل گیرد:
- وارد شدن یک ضربه مستقیم به استخوان
- پس از آسیبدیدگی رباطها امکان دارد دو استخوان به یکدیگر فشار وارد نمایند
- امکان آسیبرسیدگی به استخوانهای همجوار
به گزارش مجله اینترنتی مدل 24، یکی دیگر از احتمالاتی که در زمینه کبودی استخوان داده میشود علتهای پزشکی همچون آرتریت بوده که در آن امکان دارد سطوح استخوانی بر روی یکدیگر ایجاد فشار نمایند و در نتیجه تورم شکل گیرد. برخی از عوامل نیز وجود دارند که احتمال دارد افراد را در خطر خونریزی استخوان قرار دهند، البته این مورد میتواند در صورت رعایت نکردن موارد زیر شکل گیرد:
- شرکت در فعالیتهای ورزشی
- داشتن یک شغل، منظور شغلی که درگیری فیزیکی در آن وجود داشته باشد
- داشتن استئوآرتریت ( همان آرتروز )
همانطور که در میانه مقاله نیز گفتیم کبودی استخوان بیشتر در افراد فوتبالیست، ورزشکاران هاکی و بسکتبال دیده میشود، در این بین رزمیکاران و دوندهها را نیز میتوان جزو کسانی دانست که این نوع کبودی را تجربه کردهاند.
آسیبهای رباط صلیبی در ورزش جوانان
در تمامی مدارس جهان علیالخصوص مدارس عالی ایالات متحده آمریکا مشارکتهای ورزشی به شکل قابل توجهی افزایش یافته است، بر اساس آمارهای ارائهشده مشارکت مردان در طول چند دهه گذشته حدود 3 درصد افزایش داشته و این در حالیست که مشارکت زنان در هر ده سال دو برابر میگردد، بدیهی است که با این افزایش حضور، آسیبهای رباط صلیبی (ACL) نیز رشد داشته باشند. در حقیقت ACL در وسط زانو بوده و موجب ایجاد ثبات چرخشی خواهد شد، به همین دلیل است که ورزشکاران مشغول در رشتههای فوتبال و بسکتبال دچار بیشترین آسیبهای ACL میشوند.
روشهای تشخیص و مراقبتی کبودی استخوان
پزشکان با مشاهده کبودی استخوان سوالهای زیادی برایشان ایجاد میشود و به همین دلیل امکان دارد آزمایشهای زیادی را انجام دهند تا بتوانند نتیجه درستی بگیرند. در اغلب مواقع پزشکان سراغ جزئیات و سوابق پزشکی افراد رفته و یک سری معاینات فیزیکی بر روی مناطق آسیبدیده انجام خواهند داد. اگر چه اشعه ایکس برای جلوگیری از شکستگی استخوان به کارگیری میگردد اما باید بدانید که کبودی استخوان بر روی اشعه ایکس نمایان نخواهد شد. در بسیاری از موارد دیده شده که کبودی استخوان با استراحت، یخ و فشردهسازی و احتیاط نسبت به روی ارتفاع بودن کاهش یافته است. افراد با مراجعه به پزشک احتمالا با توصیههای زیر روبهرو میشوند:
- استراحت کردن برای رفع درد مفصل آسیبدیده
- قرار دادن یخ بر روی ناحیه مورد نظر و تکرار چندباره آن در طول یک روز
- استفاده از یک پرس برای محدود کردن حرکت
پزشکان بر این باورند که افراد میتوانند با مصرف یک رژیم غذایی حاوی کلسیم، ویتامین D و پروتئین روند بهبودی خود را تسریع بخشند. بیشتر کبودیهای استخوانی ظرف چند ماه بهبود خواهند یافت و افرادی که قصد دارند سراغ ورزش بروند بهتر است برای رفع کامل کبودی کمی صبر پیشه کنند، البته باید گفت که زخمهای استخوانی برای درمان نیازمند زمانی بین 3 هفته تا 2 سال میباشند، در مجموع باید کبودی استخوان جدی تلقی گردد و با مراجعه به پزشک از ایجاد مشکلات احتمالی آتی جلوگیری کرد.
منبع: https://model24.ir