بررسی آسیت یا آب آوردگی شکم
آسیت یا آب آوردگی شکم به معنای تشکیل مایع در شکم میباشد. ایجاد این مایع موجب التهاب شده و معمولا طی چند هفته رشد میکند، اما ممکن است فقط به چند روز زمان برای رشد آن نیاز باشد. آسیت بسیار ناراحت کننده بوده و موجب تهوع، خستگی، تنگی نفس و احساس پری میشود. بیماری کبد شایعترین علت آسیت است اما سرطان و نارسایی قلبی نیز میتوانند از دلایل ایجاد آن به شمار روند. در این مقاله به علل، علائم و گزینههای درمانی آسیت خواهیم پرداخت.
ارائه اطلاعاتی در رابطه با آسیت
این مشکل زمانی رخ میدهد که مایع در شکم تجمع یابد. این این وضعیت بین دو لایه غشایی رخ داده و طی آن مقداری مایع در حفره صفاقی به وجود خواهد آمد. التهاب شکم و افزایش وزن با علائم آسیت مرتبط بوده و درمان آن به نوع وضعیت بستگی دارد. ارزیابی پیشرفت بیماری با اندازه گیری منظم حجم شکم و کنترل وزن انجام میشود.
بررسی علل ایجاد آب آوردگی شکم
بسیاری از بیماریهای زمینهای ممکن است از علل ایجاد آسیت محسوب شوند. سل، بیماری کلیوی، پانکراتیت و کم کاری تیروئید نمونههایی از آنها میباشند. با این حال، علل اولیه آسیت شامل نارسایی قلبی، سیروز و سرطان میباشد. آسیت ممکن است سرطانهای نامبرده شده زیر را توسعه دهد:
- صفاق
- کبد
- سیستم لنفاوی
- تخمدانها
- پستان
- روده
- معده
- پانکراس
- ریه
- رحم
- معرفی علائم مرتبط با آسیت
آسیت در اغلب مواقع دردناک بوده و دارای علائم زیر است:
- تهوع
- خستگی
- احساس پُر بودن
- تنگی نفس
- تکرر ادرار و یبوست
وجود مایع باعث ایجاد فشار بر روی سایر اندامهای داخلی فرد شده و همین موضوع باعث ناراحتی او میشود. آسیت موجب التهاب و باد کردن شکم میشود.
روشهای درمان و مدیریت این بیماری
اگر سیروز باعث ایجاد آسیت شود، فرد ممکن است به کاهش مصرف نمک پرداخته و از قرصهای دیورتیک استفاده کند. این قرصها موجب ادرار شده و میتوانند از احتباس مایعات بیشتر جلوگیری نمایند. در حالی که این روش در بسیاری از موارد یک رویکرد موثر است، اما برخی از انواع آسیتها به دیورتیکها مقاوم هستند. در موارد شدید، پیوند کبد ممکن است بهترین گزینه باشد. درمانهای دیگر نیز عبارتند از:
پاراسنتز: در مواردی که قرص تاثیری نداشته باشد و یا اینکه مقدار مایع بیش از حد باشد، پاراسنتز میتواند یک روش موثر جهت مدیریت بیماری محسوب شود. در این روش پزشک سوزنی به شکم وارد کرده و مایع اضافی را تخلیه میکند. هدف از انجام پاراسنتز این است که فشار شکمی کاهش یابد، تا فرد احساس ناراحتی کمتری کند. در برخی موارد، شکم فرد ممکن است حاوی حدود 5 لیتر مایع باشد، اما در موارد شدید از آسیت، پزشکان بیش از 10 لیتر مایع از شکم فرد تخلیه میکنند.
شانت (لوله): هنگامی که این مشکل توسط سرطان ایجاد شود، پزشکان میتوانند از شانت (لوله) برای حرکت مایع از شکم به جریان خون استفاده کنند. پزشک یک سوزن را در یکی از رگهای گردن گذاشته و یک شانت در کنار دیواره قفسه سینه قرار میدهد. شانت حفره شکم را به گردن، متصل کرده و سپس مایع در طول لوله به سمت جریان خون حرکت میکند.
شیمی درمانی: شیمی درمانی میتواند به کاهش یا کنترل سرطان کمک کند. این کار را می توان از طریق یک لوله در شکم، که بعضی اوقات میتواند مانع ایجاد مایع شود، انجام داد، اما شواهد زیادی در این رابطه وجود ندارد.
منبع: https://model24.ir