سلامت

هر آنچه لازم است در رابطه با تنگی نفس دوران بارداری بدانید

در طول دوران بارداری امکان دارد فرد موردنظر تنها با راه رفتن معمولی بر روی پله‌ها دچار تنگی نفس شود، بر اساس یکی از مطالعات صورت گرفته در سال 2015 حدود 60 الی 70 درصد از زنان دچار تنگی نفس در بارداری می‌شوند. پزشکان اغلب این مشکل را به دلیل وسیع شدن رحم و گسترش آن به سمت ریه‌ها می‌دانند، در این مقاله قصد داریم به بررسی روش‌های مقابله با تنگی نفس در بارداری بپردازیم.

تنگی نفس

بررسی دلایل تنگی نفس در بارداری

با اینکه تنگی نفس در زنان می‌تواند یکی از دلایل مربوط به بارداری محسوب شود اما یک پزشک قادر است علت دقیق مشکل را تشخیص و برای حل آن روش‌هایی را تجویز نماید. برخی از زنان امکان دارد تنگی نفس را در روزهای اول بارداری تشخیص دهند و در مواردی هم این تشخیص در طول سه ماهه دوم و یا سوم بارداری داده شده است، به هر حال کماکان در رابطه با زمان رخ دادن این مشکل بین محققان اختلاف نظر وجود دارد.

سه ماهه نخست بارداری

هنگامی که زن باردار دچار تنگی نفس می‌شود نباید جنین در یک اندازه بزرگ باشد، در حقیقت دیافراگم یا همان بخش عضلانی جداکننده قلب و ریه در طول این مدت به اندازه 4 سانتی‌متر افزایش خواهد یافت، این قسمت از بدن با بزرگ شدن می‌تواند مشکلاتی را برای زن باردار هنگام تنفس ایجاد نماید، احتمالا بسیاری از افراد متوجه آن خواهند شد. یکی از نکاتی که باید مورد توجه قرار گیرد مربوط به هورمون پروژسترون می‌باشد، این هورمون نقش ویژه‌ای در رشد جنین داشته و به عنوان یک محرک تنفسی از آن یاد می‌شود، اگر بخواهیم واضح‌تر بیان کنیم باید بگوییم که پروژسترون تنفس را در افراد سریع‌تر خواهد کرد. هنگام بارداری هورمون پروژسترون در زنان افزایش یافته و با اینکه تنفس را سریع می‌کند اما نمی‌توان انتظار داشت که تنگی نفس ایجاد نگردد، به هر حال این تغییرات در افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد.

سه ماهه دوم دوران بارداری

بر اساس آمارهای موجود، زنان در سه ماهه دوم دوران بارداری خود دچار تنگی نفس قابل توجهی خواهند شد، در این زمان رحم در حال گسترش بوده و عمده دلیل این مشکل همین مسئله است اما تنگی نفس در بارداری می‌تواند به قلب و عملکرد آن نیز مربوط شود، همانطور که استحضار دارید مقدار خون در یک زن باردار به طور قابل توجهی افزایش یافته و همین موضوع کار قلب را به مراتب زیاد خواهد کرد، چنین کار زیادی موجب خواهد شد که زن باردار احساس تنگی نفس نماید.

سه ماهه سوم دوران بارداری

توجه داشته باشید که آسان و یا سخت بودن تنفس در سه ماهه سوم دوران بارداری بستگی به سایز بچه و به ویژه قسمت سر آن دارد. پیش از آن که کودک درون شکم مادر شروع به چرخش نماید امکان دارد سر نوزاد در قسمت شکم بر روی دیافراگم فشار وارد کرده و منجر به تنگی نفس گردد. بر اساس گزارش‌های منتشر شده مرکز ملی بهداشت زنان ایالات متحده آمریکا این اتفاق و تنگی نفس معمولا در هفته‌های 31 الی 34 بارداری رخ خواهد داد.

برخی از سایر علت‌های تنگی نفس در بارداری

تنگی نفس

در صورتی که یک زن باردار دچار ضعف شدید باشد باید هر چه سریع‌تر مسئله را با یک پزشک مجرب در میان بگذارد، در حالیکه تغییرات وضعیت حاملگی افراد می‌تواند منجر به تنگی نفس در بارداری گردد عوامل دیگری هم در ایجاد مشکل تنفس دخالت دارند که عبارتند از:

√ آسم: بارداری می‌تواند علائم مربوط به آسم را وخیم‌تر نماید، هر فردی که دچار آسم است باید برای جلوگیری از بروز مشکلات هنگام بارداری با پزشک مشورت کرده و از داروهای تجویزی احتمالی استفاده نماید.

√ کاردیومیوپاتی: نوعی از نارسایی قلبی بوده که می‌تواند در دوران بارداری و یا بلافاصله پس از وضع حمل ایجاد گردد، تورم در مچ پا، فشار خون پایین، خستگی و سخت شدن قلب را می‌توان جزو علائم آن به حساب آورد. اغلب زنان این وضعیت را مربوط به بارداری می‌دانند اما اینگونه نیست و این مسئله می‌تواند بر روی سلامت آن‌ها تاثیرگذار باشد و غالبا هم نیازمند درمان خواهد بود.

√ آمبولی ریه: این مشکل زمانی رخ خواهد داد که لخته خون در شریان ریه گرفتار شده باشد، آمبولی ریه می‌تواند به طرز شگفت‌آوری بر روی تنفس تاثیر بگذارد و موجب ایجاد سرفه، درد قفسه سینه و تنگی نفس شود.

روش‌های مقابله با تنگی نفس در بارداری

داشتن احساس تنگی نفس می‌تواند ناراحت‌کننده باشد و موجب کاهش فعالیت‌های بدنی در افراد گردد، زنان باردار می‌توانند با استفاده از کارهای زیر تا حد زیادی راحتی در نفس کشیدن را برای خود به ارمغان بیاورند:

  • داشتن تمرینات مناسب و استفاده از کمربندهای دوران حاملگی که قابل تهیه از مراکز بهداشتی هستند می‌تواند وضعیت مناسبی را رقم بزند
  • برخی از روش‌های خوابیدن که البته باید مطابق با نظر پزشک باشد می‌تواند به بخش‌های تنفسی اجازه دهد که کارشان را به راحتی انجام دهند
  • به کارگیری برخی تکنیک‌های تنفسی که در دوران بارداری می‌توانند تاثیرات زیادی بر روی خلاص شدن از تنگی نفس داشته باشند، این تکنیک‌های تجویز شده را حتی می‌توان در طول زایمان نیز استفاده کرد
  • در صورتی که تنفس بسیار دشوار شود باید زن باردار استراحت را به شکلی جدی دنبال نماید

توجه داشته باشید، اگر یک زن دارای سایر شرایط پزشکی بوده که منجر به تنگی نفس در بارداری می‌شود باید سریعا مسئله را با پزشک در میان گذاشته تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری و روند درمانی آغاز گردد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

تنگی نفس

تنگی نفس در بارداری امری طبیعی برای اکثر زنان باردار بوده اما در این میان مشاهده می‌شوند کسانی که دارای مشکلات جدی هستند و نیازمند درمان می‌باشند. در صورتی که علائم زیر در زنان باردار مشاهده گردد باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه نمایند زیرا امکان دارد نیازمند درمان فوری باشند:

  • لب‌های آبی رنگ، حتی در قسمت‌های انگشتان دست و پا
  • احساس ضربان قلب بالا
  • داشتن درد هنگام تنفس
  • تنگی نفس شدیدی که به مرور می‌تواند بدتر هم شود

در صورتی که ضعف ناشی از تنگی نفس ترسناک باشد و یا فرد برای اولین بار آن را تجربه کرده باید هر چه سریع‌تر برای مشورت و یا درمان به پزشک مراجعه نماید. پس از مراجعه به پزشک امکان تجویز تست‌های تصویربرداری از مراکز مهم و حیاتی بدن وجود دارد که به تشخیص پزشک کمک خواهند کرد.

منبع: https://model24.ir

‫5/5 ‫(1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا