رفع گرسنگی و دلایل گوناگون ایجاد این حالت
گرسنگی نوعی واکنش طبیعی به معده خالی بوده و بدین معناست که بدن آماده غذا خوردن است، حتی اگر بدن به غذا نیاز نداشته باشد. البته چندین وضعیت و شرایط دیگر همانند کمبود خواب، کمبود آب و آداب غذایی نادرست نیز میتواند در این زمینه موثر باشد و ما برای رفع گرسنگی نیز باید اطلاعات کافی و البته لازم از علل ایجاد این حالت داشته باشیم، در این مقاله سعی خواهیم کرد مواردی از شیوههای رفع گرسنگی را مورد بررسی قرار دهیم.
عوامل ایجاد گرسنگی در افراد
همانطور که در قسمت مقدمه نیز گفتیم دلایل زیادی مبنی بر گرسنگی افراد وجود دارند که سعی کردهایم 7 مورد از آنها را بیان کرده و در ادامه شیوههایی را برای رفع گرسنگی ارائه کنیم.
مورد اول، هورمون مربوط به گرسنگی
مغر انسان موجب آزاد شدن هورمونی به نام گرلین میشود، در حقیقت مغز با ترشح این هورمون نسبت به خالی بودن معده هشدار داده و یا اینکه وعده غذایی بعدی را مورد پیشبینی قرار میدهد. در حقیقت بدن به وسیله گرلین قادر خواهد بود معده را برای انتشار اسید جهت هضم غذا آماده کند، این در حالیست که اگر غذا مصرف نگردد اسید ترشح شده شروع به حمله علیه معده خواهد کرد و مسلما درد و رنجهایی را برای فرد ایجاد خواهد کرد. بر اساس مطالعات صورت گرفته توسط دانشمندان مشخص شده است که زمان ترشح گرلین در بزرگسالان میزان گرسنگی به میزان 30 درصد افزایش خواهد یافت.
مورد دوم، کیفیت مربوط به خوراکیها
بد نیست مطلع باشید که گرسنگی امکان دارد حتی زمانی که بدن نیاز به کالری هم ندارد اتفاق بیفتد و این موضوع نباید برای اشخاص تعجببرانگیز باشد. دانشمندان دلیلی که برای این مسئله ذکر کردهاند ارتباط گرلین و انسولین با یکدیگر است، هنگامی که انسولین در سطوح پایینی قرار گیرد موجب افزایش ترشح هورمون گرلین شده و طبیعتا شخص دچار حالت گرسنگی خواهد شد که در پی آن باید برای رفع گرسنگی اقدام نماید. حال بسیار واضح است که به چه علت باید غذای مصرفی دارای کیفیت بالا باشد، خوردن غذا با کیفیت پایین میتواند موجب افزایش گرسنگی شود.
مورد سوم، کمبود میزان آب بدن
یکی از مواردی که افراد همواره در تشخیص دقیق آن دچار اشتباه میشوند بدون تردید گرسنگی و تشنگی میباشد، دلیل این مسئله هم شباهت علائم آن دو است. برخی از علائم و نشانههای مربوط به تشنگی عبارتند از:
- درد معده
- تحریکپذیری زیاد
- احساسی همچون سرگردانی
- ضعف و احساس سرگیجه
مورد چهارم، عواملی همچون محیط زیست
یکی از عوامل جالبی که در زمینه ایجاد حس گرسنگی برای افراد دخیل است دریافت بو و همچنین مشاهده مناظری از غذا میباشد. تاکنون برای شما اتفاق افتاده که از تلویزیون شاهد یک برنامه آشپزی هستید و ناخودآگاه احساس گرسنگی بر شما غلبه میکند، مورد چهارم دقیقا به این مسئله دلالت دارد.
مورد پنجم، عدم توانایی در خواب
یکی از دلایلی که میتواند در مدت زمان طولانی شما را از خواب محروم نماید داشتن اضافه وزن است، مشاهدات صورت گرفته توسط محققین گویای این مسئله هستند که عدم توانایی در خواب و یا نداشتن خواب با کیفیت میتواند گرسنگی ایجاد کند، رفع گرسنگی بر عهده شماست. بر اساس یکی از مطالعات صورت گرفته در سال 2016 مشخص شده است که کمبود خواب میتواند غذاهای شیرین، شور و پر چرب را در نظر افراد بسیار جذاب نشان دهد.
مورد ششم، دچار حالت احساسی شدن
در برخی از موارد دیده شده که فرد سیگنالهای مغزی خود را به عنوان گرسنگی اشتباه گرفته است، این وضعیت در صورتی شکل خواهد گرفت که افراد در وضعیت عاطفی شدیدی قرار گیرند، البته تحقیقات زیادی در این رابطه صورت گرفته که یکی دیگر از آنها بیانگر این موضع میباشد، استرس و سایر احساسات منفی میتواند به فرد این هشدار را دهد که فورا نیازمند غذا میباشد.
مورد هفتم، مصرف داروها و برخی شرایط پزشکی
ایجاد احساس گرسنگی در برخی موارد نادر میتواند ناشی از شرایط پزشکی افراد باشد، این مسئله در افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند دیده شده است. برخی از علائمی که امکان دارد بیانگر عفونت و یا بیماریهای گوارشی باشند عبارتند از:
- اسهال
- سرگیجه
- تب
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- ضعف و بیحالی
بعضی از داروها از جمله داروهای ضد افسردگی خاص امکان دارد موجب ایجاد سیگنالهای گرسنگی و انتشار گرلین شوند، شما میتوانید با انتخاب نوعی غذا در جهت رفع گرسنگی گام بردارید.
روشهایی برای کاهش و رفع گرسنگی
جهت کاهش درد ناشی از گرسنگی به ویژه هنگام رژیم غذایی افراد میتوانند مواردی که در زیر به آنها خواهیم پرداخت را امتحان نمایند.
خوردن غذا در فواصل منظم
همانطور که در ابتدای مقاله از سایت مدل 24 نیز گفته شد گرلین هورمونی بوده که توسط مغز جهت پاسخ به گرسنگی انتشار مییابد، یکی از بهترین روشها برای جلوگیری و یا کنترل احساس گرسنگی ایجاد نوعی تطابق در خودتان با وعدههای غذایی منظم است، بدینگونه شما میتوانید به رفع گرسنگی بپردازید. لازم به ذکر است که گرلین موجب آزاد شدن اسید معده شده و در صورتی که نتوانید غذا مصرف کنید مسلما آسیبهایی متوجه شما خواهد شد. البته نکتهای که قابل ذکر میباشد در رابطه با در دسترس نبودن غذا است، در این حالت میتوانید با تهیه یک آبمیوه طبیعی نیز مشکل را حل و فصل نمایید.
غذاهای مفیدی را برای مصرف انتخاب نمایید
یکی از مهمترین انتخابهای شما مسلما برگزیدن غذاهای خوب و مناسب خواهد بود، غذاهایی که به شما آسیب نرساند. برخی از غذاهای مناسبی که میتوانید آنها را انتخاب کنید به شرح ذیل میباشند:
- پروتئین همانند لوبیا و عدس
- دانههای کامل از جمله برنج قهوهای، جو و محصولات کامل گندم
- میوهها و سبزیجات که البته باید تازه، منجمد و یا کنسرو شده باشند
- چربیهای سالم موجود در آووکادو، زیتون، آجیل و دانهها
- محصولات لبنی کم چرب یا جایگزینهای آن
افراد باید در زمینه مصرف غذاهای حاوی قند، نمک و چربیهای اشباع شده توجه ویژهای داشته باشند، تحت نظر نداشتن چنین مواردی مسلما میتواند بسیار خطرآفرین باشد.
انتخاب غذاهای کم کالری
بعضی از مواد غذایی جزء دسته کم کالری محسوب میشوند، بدین معنا که در فضای معده قرار خواهند گرفت اما تاثیری بر روی افزایش وزن نخواهند داشت. برخی از غذاهای کم کالری که برای رفع گرسنگی مناسب هستند عبارتند از:
- سالاد
- سبزیجات خام و یا بخارپز شده
- سوپ سبزیجات
همواره سعی کنید که آب را در وعدههای مختلف و در طول روز مصرف نمایید، هدفتان نوشیدن حداقل 8 لیوان آب به صورت روزانه باشد اما خودداری کردن از مصرف نوشیدنیهای دیورتیک همانند کافئین و الکل نیز باید جدی تلقی گردد. گروهی از افراد در هنگام غذا خوردن تمرکز ویژهای دارند اما گروهی هم هستند که سعی دارند نسبت به گرسنگی بیاعتنا باشند، برخی از حواسپرتیهایی که میتوان استفاده کرد عبارتند از:
- اقدام برای آوازخوانی
- رقصیدن
- ورزش
- کار کردن
زمان مناسب جهت مراجعه به پزشک
با توجه به اینکه شما وعدههای متعادلی را برای خود برگزیدهاید اما بهتر است با پزشک نیز مشورتهای لازم را به عمل آورید، درد معده امکان دارد بیانگر یک اختلال گوارشی و یا عفونت باشد. افرادی که علائم زیر را همراه با گرسنگی خود تجربه میکنند نیز باید به دکتر مراجعه نمایند:
- یبوست
- اسهال
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
- تغییرات سریع در وزن
- مشکلات در خواب
- استفراغ
- ضعف و بیحالی
خلاصهای از مقاله رفع گرسنگی
درد معده یک علامت بسیار رایج از گرسنگی بوده اما این احتمال نیز وجود دارد که بیانگر فعل و انفعالاتی دیگر همچون کم آبی، از دست دادن خواب و داشتن اضطراب هم باشد. رفع گرسنگی به شیوههای مختلفی وجود دارد، بهتر است وعدههای غذایی متعادلی وجود داشته باشد تا اتفاقاتی نظیر چاقی رخ ندهد. افرادی که در رژیم غذایی هستند میتوانند برای رفع گرسنگی اقدامات عملی را انجام دهند.
منبع: https://model24.ir